Океанската луна на Сатурн, Енцелад, привлича все повече внимание като част

...
Океанската луна на Сатурн, Енцелад, привлича все повече внимание като част
Коментари Харесай

Всички градивни елементи на живота са открити на Енцелад СНИМКА

Океанската луна на Сатурн, Енцелад, притегля от ден на ден внимание като част от търсенето на извънземен живот в Слънчевата система. Повечето от знанията за този сателит на Сатурн са получени с помощта на сондата Касини, която завърши работата си през 2017 г. Но анализът на получените данни продължава. Ново изследване, оповестено на сървъра за препринти на arXiv, поддържа хипотезата, че Енцелад има всички химически субстанции, нужни за появяването и еволюцията на живота, пише ScienceAlert.

По време на проучването на Енцелад сондата " Касини " е направила разбор на състава на откритите водни гейзери, които са изригнали през ледената повърхнина на спътника на Сатурн. Учените са разкрили, че тези излъчвания съдържат примес от въглероден диоксид, водна пара и въглероден оксид. Открити са също азот, елементарни въглеводороди и комплицирани органични съединения.

Новото проучване показва някои нови резултати от разбора на данни от Енцелад.

Новата работа се концентрира върху откриването на амоняк и неорганичен фосфор в подземния океан на Енцелад. Учените са употребявали симулации, с цел да схванат по какъв начин тези химикали могат да създадат Енцелад населен.



Снимка: NASA

Една от теориите, употребявани в новото проучване, се основава на коефициента на Редфийлд. То демонстрира, че съотношението на въглерод, азот и фосфор в биомасата на земния океан е непрекъснато и е 166:22:1. Коефициентът на Редфийлд демонстрира изненадващата композиция от химията на живота в дълбокия океан и самия океан и се смята за цел за астробиологично разкриване на живот на океански луни като Енцелад.

Ново изследване демонстрира, че океанът на Енцелад съдържа амоняк, както и високи равнища на неорганичен фосфор. Освен това са били открити главните съставни елементи на земния живот, като въглерод, азот, водород и О2.

Според учените океанът на Енцелад съдържа доста химикали, общи за живите организми, като прекурсори на аминокиселини, амоний и въглеводороди. По този метод океанът на Енцелад има богат химичен състав и доста от химикалите подхождат на химията на живота.



Снимка: NASA

Учените считат, че микроорганизмите могат да правят метаногенеза на Енцелад. На Земята археите правят метаногенеза при разнообразни условия и могат да оцелеят в най-екстремните среди.

От друга страна, учените към момента нямат точни данни за количеството на избрани химични съединения в океана Енцелад. Освен това извънземните микроорганизми могат да трансформират химични субстанции по изцяло друг метод от този на Земята. Освен това съществуването на метан не постоянно демонстрира, че той е основан вследствие на активността на живите организми.

Според учените, с цел да се приказва за това, че Енцелад може да бъде подобаващ за появяването и развиването на живот, е належащо да се вземат поради доста повече фактори. Но с цел да се получат изчерпателни данни, е належащо да се изследва Енцелад от допустимо най-близко разстояние и още по-добре да се изпрати сонда в подземния му океан.

Използването на принадлежности като коефициента на Редфийлд за установяване на обитаемостта на един свят може не постоянно да демонстрира, че там съществува живот. Освен това учените считат, че извънземният живот може да е следвал напълно друг път в своето развиване.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР